Bron: Stentor, 12 november 2018.

Boottocht op de IJssel tegen eenzaamheid. Rotary Deventer heeft vandaag honderden 85-plussers een mooie middag bezorgd.

Marko Faas 11-11-18, 22:21 Laatste update: 12-11-18, 09:53

Auto’s en busjes reden vandaag af en aan op de Welle in Deventer. Honderden 85-plussers, sommigen in rolstoel, heel veel met rollator, gingen stapje voor stap-je over de loopplank aan boord van drie schepen van de Deventer reders Eureka en Cilja. Die konden door de lage waterstand nog maar nét afvaren. Uit voorzorg had de politie de Welle afgezet en de brandweer liet een boot te water.

Het echtpaar Siebelink uit Borgele heeft vreselijk veel zin in het uitje. ,,Eindelijk wordt ook iets voor de ouderen gedaan’’, zegt hij (89). De oud-marineman en -spoorwegman vaarde nog niet eerder langs zijn stad. ,,De buurvrouw heeft ons maar gebracht. Ik wilde met mijn eigen auto komen, maar wist niet precies waar ik kon parkeren.’’

Voorzitter Job Gielen van Rotary Deventer ziet wel meer kwieke ouderen op de boot. ,,Vraag ik aan een van de genodigden of hij een buddy heeft, krijg je als antwoord van een 87-jarige: ‘Die heb ik niet nodig. Ik liep vorig jaar de vierdaagse’.’’ Sommige 85-plussers twijfelden. Er zijn zelfs mensen aan boord die de 100 al waren gepasseerd.

Cadeau
Toch lukt het niet iedereen om met de boottocht mee te gaan, zegt Gielen. ,,Van de ongeveer 1250 ouderen die wij hebben uitgenodigd, zijn er zo’n vierhonderd die bedlegerig zijn of anderszins niet in staat mee te gaan. Komende week gaan we bij hen langs met een leuk cadeau.’’ Daar hoeft niet op bezuinigd te worden. Naast sponsorgeld heeft de Rotary 70.000 euro opgehaald met de verkoop van het boek Elite van de Deventer thrillerschrijver Almar Otten.

Studenten
Siebelink en zijn vrouw vinden de boottocht geweldig. ,,Je ziet nu heel goed hoe laag het water staat.’’ Van vergezichten is geen sprake en naar het monument op de plek waar in de Tweede Wereldoorlog de Canadezen de rivier zijn overgestoken, tussen Deventer en Zutphen, is het even zoeken. Die oorlog is een veelgehoord onderwerp tijdens het uitje. De ouderen vinden een gewillig gehoor bij studenten van de opleiding Media en Redactie van Aventus in Apeldoorn. Die tekenen de verhalen op, die later in een boekje worden gebundeld.

Aan een ander tafeltje vinden twee dames van 92 en 93 elkaar. Ze kenden elkaar niet, maar waren allebei in 1947 als verpleegster naar het buitenland vertrokken. Telefoonnummers worden uitgewisseld en na de boottocht zijn ze vriendinnen voor het leven.

Beweging
Die tocht duurt twintig minuten langer dan gepland. Op de kade staan de afhalers weer klaar. Het van boord gaan verloopt vlotjes, mede dankzij de tientallen vrijwilligers. Het echtpaar Siebelink vertrekt als een van de eersten. Komt de buurvrouw hen weer ophalen? ,,Nee hoor. Wij ouderen moeten in beweging blijven’’, zegt zij. Hij vult aan: ,,We wandelen door de stad en pakken gewoon de bus naar huis.’’vember was het dan zover. Vele 85-plussers

Categorieën: Algemeen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *